Over mij
Behandelingen
Wat is Ayurveda?
Astrologie
Kookles
spirituele spullen
Ziekten
Contact en links

Ayurveda betekent letterlijk: kennis van het leven

Dit is heel uitgebreid en veelomvattend! Het advies van een Ayurvedisch praktitioner kan daarom ook uiteenlopen van een levensstijl advies om meer te bewegen, een voedingsadvies tot een stappenplan met specifieke medicijnen of zuiveringsbehandelingen.

De basis van Ayurveda ligt in het oude India

en is beschreven in de veda's, dit zijn heilige geschriften van enkele duizenden jaren oud. Hierin staan de 5 elementen beschreven: ether, lucht, vuur, water en aarde. Volgens de Ayurveda is het hele universum opgebouwd uit deze 5 elementen en is het erg belangrijk dat ze met elkaar in evenwicht zijn. Zoals er een evenwicht in de natuur om ons heen is, is er ook een evenwicht binnen in ons lichaam. Als in de buitenwereld lucht gaat overheersen ontstaan er stormen, als water gaat overheersen ontstaan er overstromingen. In ons lichaam zijn er ook symptomen voor disbalans: gas in de darmen bijvoorbeeld als er te veel lucht in het lichaam is, of vochtophopingen wanneer men te veel water vasthoudt, ontstekingen bij overmaat aan vuur, overgewicht bij te veel aan aarde in het lichaam.

Hoe kun je nu de balans in het lichaam herstellen met Ayurveda?

Eigenlijk is dit wel heel erg ingenieus, juist omdat alles in het universum draait om die 5 elementen.  De dagindeling, jaarindeling (seizoenen), opbouw van planten en dieren, die ons voedsel vormen, bezigheden en gedachten, alles draait om bepaalde verhoudingen van die 5 elementen. Bijv. de ochtend van 6-10 uur is bevorderend voor aarde en water, rond het middaguur laait het vuur op, en in de namiddag komt lucht weer meer aan bod. De seizoenen zijn heel duidelijk te zien: zomer: vuur, herfst: lucht/wind, winter: water en aarde. Granen bevatten meer aarde dan groenten, vooral bittere groenten bevatten meer lucht, pepers en een aantal andere kruiden bevatten vuur.

Wanneer een persoon uit balans raakt, wordt door middel van levensstijl, voeding, kruiden, zuivering van het lichaam, massage, yoga en gesprekken de balans hersteld. Dit is een proces waarin u samen met een ayurvedische practitioner werkt aan gezondheid. Ayurveda wil mensen bewust maken van hun balans, of juist disbalans en de weg laten zien hoe men dit evenwicht terug kan vinden, en zich gelukkig en energiek te voelen. Het is geen one-stop-remedie, maar een interessante weg naar zelfkennis en zelfheling.

Top